Kultúra

 Sorozatos szakmai sikerek Tuzson-Berczeli Péter dunakeszi festőművész életében

A Dunakeszin élő Tuzson-Berczeli Péter festőművészt, a Magyar Művészeti Akadémia – államilag többszörösen kitüntetett – köztestületi tagját a közelmúltban megjelent művészeti pályaívét megrajzoló album bemutatóját követően a MAOE szakmai elismerő díjában részesítették, majd a Pest Vármegyéért Emlékérmet is átvehette az idei megyenapon.

Visszafele haladva az események sorában, örömmel értesülhettünk arról, hogy Tuzson-Berczeli Péter személyében dunakeszi kitüntetettet is köszönthettünk Pest Vármegye Önkormányzatának elismertjei között. Képviselői előterjesztés nyomán a Vármegye Közgyűlése Tuzson-Berczeli Péter számára Pest Vármegyéért Emlékérmet adományozott „a művészet területén elért kimagasló eredményeinek és társadalmi szerepvállalásának elismeréséül”.

A Közgyűlés 1999-ben határozott a megyenap megünnepléséről, annak emlékére, hogy Pest-Pilis-Solt vármegyét 356 éve alapították. Ezen a napon a megye újjászületésére emlékezve a közösség ünnepét tartják meg együtt, a megye 187 településéről érkezőkkel és mindazokkal, akikhez különleges kapcsolat fűződik. Az ünnepség keretében adják át a megyei kitüntető díjait – elismerve a közművelődés, a tudomány, a kultúra, az építészet, a környezetvédelem, a közbiztonság és a társadalmi összetartozás érdekében tett erőfeszítéseket. Köszönetet mondva mindazoknak, akik a hivatásukban vagy a mindennapokban képesek voltak a példamutató tettekre, átlagon felüli teljesítményekre.

Pest Vármegyéért Emlékérem. Szabó István Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke, Tuzson-Berczeli Péter, Márky Marianna Pest Vármegye Közgyűlésének képviselője
 

Tuzson-Berczeli Péter a Pest Vármegyéért Emlékérem kitüntetést Szabó István Pest Vármegye Közgyűlésének Elnökétől vehette át az ünnepség keretében a Vármegyeházán.

A laudációban elhangzott: „Pest Vármegye Önkormányzata Pest Vármegyéért Emlékérem kitüntetést adományozott Tuzson-Berczeli Péter részére, a művészet területén elért kimagasló eredményeinek, társadalmi szerepvállalásának és a vármegye művészeti, kulturális életét gazdagító tevékenysége elismeréséül. A marosvásárhelyi születésű Dunakeszin élő művész alkotói tevékenységével hitelesen szolgálja a Kárpát-medence összmagyar összetartozás eszmeiségét és az anyaországgal való egységét. Tuzson-Berczeli Péter több mint három évtizedes kimagasló alkotói tevékenységével és közösségi munkájával nagyban hozzájárul a hazai és határon túli művészeti értékek bemutatásához. 2017-től a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja. 2022-ben Magyarország Köztársasági Elnöke a kiemelkedő alkotóművészeti pálya és a művészeti közéleti tevékenység elismeréseként Magyar Érdemrend lovagkereszttel tüntette ki”.

A kitüntetést megelőzően a Dunakeszin élő festőművészt újra a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének szakmai díjazottjai között is köszönthettük a Szentendrei Régi Művésztelep MANK Galériájában megnyílt „METAFIZIKA” című felkéréses kiállítási pályázat tárlatán. Az idén tizenegyedik alkalommal meghirdetett kiállításra a MAOE Képzőművészeti Tagozatának 2000 fős tagságából szakmai döntés nyomán évente 30-50 alkotót kérnek fel részvételre, ami már önmagában is elismerésre ad okot.

MAOE szakmai elismerés. Tuzson-Berczeli Péter, Sárkány Győző Ferenczy-díjas grafikus, Érdemes Művész a MAOE alelnöke, a Hungart elnöke
 

A zsűri tagjai voltak Aknay János a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas festőművész, MAOE elnöke. Sárkány Győző Ferenczy Noémi-díjas grafikus, Érdemes Művész, a MAOE alelnöke, a Hungart elnöke. D. Udvary Ildikó művészettörténész, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója. Döntésük nyomán a tárlat négy kiemelkedő alkotását szakmai elismerésben részesítették. Örömünkre a Magyar Érdemrend lovagkereszttel és Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Tuzson-Berczeli Péter festőművészt, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagját is a díjazottak között köszönthettük. A városunkban élő alkotó a tizenegy év alatt immár negyedik alkalommal (2015, 2017, 2018, 2023) is elnyerte a MAOE tematikus kiállítás sorozatának szakmai elismerését.

A három hetes sikersorozat első eseményén szerkesztőségünk is jelen volt Dunakeszin, a VOKE József Attila Művelődési Központban rendezett kiállításon, amelyen bemutatták a Tuzson-Berczeli Péter eddigi pályaívét megrajzoló művészeti albumot, amelyet Csoma Attila, a VOKE JAMK igazgatója szerkesztett, és amelynek a fővédnöke Dióssi Csaba, Dunakeszi város polgármestere volt.

A tárlatot megnyitó és a könyvajánlót író Vitályos Eszter, parlamenti államtitkár a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese az album bemutatóján emlékeztetett arra, hogy Tuzson-Berczeli Péter számos más értékes kitüntetés mellett 2019 óta a Magyar Kultúra Lovagja címet is viseli. „Nem is kerülhetett volna méltóbb személyhez, hiszen a lovagok feladatai közé mindig a szépség, a jóság és az igazság terjesztése számított, a mai este pedig éppen ezekről az eszményekről szól” – mondta a miniszterhelyettes a Magyarság Galéria könyvbemutató kiállításán.

Dióssi Csaba, Dunakeszi Város polgármestere az esemény fővédnöke az album polgármesteri ajánlójában a következőket fogalmazta meg: „Tuzson-Berczeli Péter műveivel, munkásságával, országos és nemzetközi kiállításokon való részvételével messze földre elviszi városunk hírnevét. Az ebben az albumban összegyűjtött munkáival az Ön otthonába is eljut a művész. Dunakeszin nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra, amelyből ő maga is kiveszi a részét. Egyik alapítója, és azóta is aktív tagja a DunArt Képzőművészeti Egyesületnek, ahol tanácsaival, tapasztalataival szívesen támogatja képzőművész társait. Rendszeres kiállítója a már 26 éves múltra visszatekintő Dunakeszi Nyári Tárlatnak. Dunakeszi Város Polgármestereként büszke vagyok arra, hogy településünkön talált otthonra a marosvásárhelyi művész”.

Tuzson művészeti album. Csoma Attila VOKE JAMK igazgató, Dióssi Csaba Dunakeszi Város polgármestere, Vitályos Eszter miniszterhelyettes KIM, Tuzson-Berczeli Péter, Golovics Lajos művészettörténész, Farkas Csaba ügyvezető igazgató Szülőföld Könyvkiadó. (fotó: Ignéczi István)
 

Csoma Attila a VOKE JAMK igazgatója, a tárlat kurátora és az album főszerkesztője a könyv születésének körülményeiről beszélt az ünnepi eseményen. Szerkesztői előszavában leírta, hogy „Tuzson-Berczeli Péter a rendszerváltozás idején települt át Magyarországra, 1991 óta él és alkot Dunakeszin. Tagja minden neves képzőművészeti szakmai szervezetnek és rendszeres kiállítója a fontosabb hazai és határon túli tárlatoknak: az eddigi egyéni és csoportos kiállításainak a száma meghaladja a háromszázat. Jelen album kiadásával az volt a nem titkolt célunk, hogy a 2016-os Félúton c. katalógus-kötet és a 2021-es HUNGART által kiadott, Wehner Tibor által jegyzett iránymutató és hiánypótló kismonográfia után egy teljességre törekvő, a művész életművét monografikus igénnyel bemutató munka jöjjön létre”.

Golovics Lajos művészettörténész, az album szerzője „érett, bevezetett” művészként jellemezte a festőt, aki komoly díjakat kapott, számtalan kiállításon ott voltak a képei itthon és külföldön egyaránt. Az albumból kiderül, hogyan állt össze, tisztult le a stílusa, hogyan találta meg a saját hangját – jelezte a művészettörténész. Hozzátette, ehhez mindent elölről kellett kezdenie Tuzson-Berczeli Péternek, amihez „spiritusz, önálló gondolkodás kellett”, visszamenni az alapokhoz. Kitért arra is, hogy a család és a gyermekei felneveléséért a festőnek egy időre be kellett áldozni a művészetet, és „oroszlánként állt ki a családjáért”.

Útkeresésében, „mesterútján” Tuzson-Berczeli Péter most elérkezett egy olyan pontra, ahol számot vet az eddigi évek munkájával – mondta a művészettörténész.

A művész, családja körében

Megkeresésünkre a többszörösen díjazott Dunakeszin élő alkotó elmondta, hogy rendkívüli megbecsülés számára a közvetlen környezetének és családjának a támogató szeretete! Különösen megtisztelő a neves és mértékadó pályatársak szakmai visszacsatolása. Megfogalmazta, hogy valóban ritka és rendhagyó három hét áll mögötte, melynek szívet melengető sikereit a Gondviselő különös ajándékaként éli meg, ami egyben további felelősség is.  Meggyőződése, hogy egy művész számára elengedhetetlen ugyan a siker, de ugyanakkor meglehetősen ingoványos talaj. Belátást és mértékletességet követel, hiszen alázat hiányában, emberként és művészként is könnyen célt téveszthetünk általa. Ezzel szemben értékén és helyén kezelve a több évtizedes munka eredményét, a visszaigazolás örömével tölti el, erőt ad a belső alkotói bizonytalanságaiban, hogy észreveszik, elismerik és támogatják az erőfeszítéseit. Tuzson-Berczeli Péter szavai szerint a megjelent művészeti album Dunakeszi legszebb szakmai ajándéka, amiben eddigi alkotói útján részesülhetett. A Pest Vármegyei elismerés és az újabb MAOE díja örömén túl különösen jó érzés számára, hogy némiképp valamennyit törleszthet a számára megelőlegezett bizalomból, és művészi munkájával, elismertségével ő is öregbítheti Dunakeszi város országos és nemzetközi jó hírét. Hiszen minden siker mögött egy közösség áll, így ez a mi közös sikerünk!

(B. Szentmártoni)

Fotó: Tuzson-Berczeli Tamás

Még szintén érdekelheti...