Egészségügy

Hatalmas volt az érdeklődés az első egészségügyi családi szűrőnap iránt

Első alkalommal rendeztek Dunakeszin március 9-én egészségügyi családi szűrőnapot a szakorvosi rendelőintézetben az önkormányzat támogatásával, emellett két szűrőbusz is kiszolgálta a lakossági igényeket. A hétvégi alkalomra az önkormányzat honlapján lehetett regisztrálni, ám – mint az a honlapon olvasható – az ingyenes családi szűrés iránt akkora volt az érdeklődés, hogy alig 18 óra alatt beteltek a foglalható helyek.

A családi szűrőnapon 9 és 14 óra között nagy volt a sürgés-forgás a rendelőintézetben, de azért egy kis időre tudtunk beszélni az SZTK ügyvezetőjével és a szűrést végző egészségügyi dolgozókkal, emellett a szolgáltatást igénybevevők közül is néhányan elmondták véleményüket, mit jelent nekik ez a lehetőség.

Dióssi Csaba polgármester kezdeményezte a családi szűrőnapot

A családi szűrőnapot Dióssi Csaba polgármester kezdeményezésére az önkormányzat és a szakorvosi rendelőintézet összefogásával végezték. A vizsgálatok között az alapszűrésen kívül volt kardiológiai szűrés, EKG vizsgálat, reumatológiai szűrés csontsűrűség-vizsgálattal összekapcsolva, gégerákszűrés, látásvizsgálat, hallásvizsgálat, melanómaszűrés, pajzsmirigy- és hasi-, valamint Carotis Dopler ultrahangvizsgálat, urológiai szűrés, nőgyógyászati szűrővizsgálat és frissítő masszázsra is lehetett jelentkezni. Ezen a napon még két szűrőbusz is rendelkezésre állt, melyeken kardiovaszkuláris, melanóma- és gégerákszűrést végeztek. Az intézményben lehetőség volt védőnői konzultációra is, ahol az érdeklődők megtanulhatták a csecsemő újraélesztés technikáját, a babák részt vehettek masszázson, a fiatal lányok a mell önvizsgálatot tanulhatták meg, a fiatal szülők pedig választ kaphattak az őket érdeklő kérdésekre.

A helyszínen Wolfort Tibornét, a Dunakeszi – SZTK Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérdeztem a szűrőnap jelentőségéről és az érdeklődők számáról.

Wolfort Tiborné ügyvezető: 800 szűrővizsgálati lehetőséget biztosított az SZTK

„Az intézmény által biztosított több mint 800 szűrővizsgálati lehetőség nagyon gyorsan betelt. Nagy izgalommal vártuk ezt a napot kollégáimmal” – mondta az ügyvezető. Mint megtudtam, a legkeresettebb a melanóma szűrés volt, melyre nem tudtak annyi helyet biztosítani, amennyire szükség lett volna, de vannak terveik az igények kielégítésére.

Wolfort Tiborné, a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet ügyvezetője

Az ügyvezető beszámolt arról, hogy nagyon jók a tapasztalataik a 65 éven felüliek részére már két alkalommal megrendezett szenior szűrőnappal kapcsolatban. „Ezért az önkormányzattal közösen úgy gondoltuk, hogy egy szintén veszélyeztetett korosztályba – a 30 és 50 év – tartozók számára is célszerű lenne egy szűrőnapot tartani, akik elfoglaltságuk vagy egyéb okok miatt nehezebben jutnak el az orvoshoz. Fontosnak tartjuk a prevenciót. A szűrővizsgálatok olyan eljárások, melyek a még tünet-és panaszmentes személyek időnkénti vizsgálatát jelentik, a még rejtett betegség valószínűségének kizárására, vagy éppen megerősítésére. Nagyon fontos, hogy akinél a szakembereink eltérést tapasztalnak, mindenképpen keresse fel a háziorvosát a további teendőkkel kapcsolatban” – hangsúlyozta Wolfort Tiborné.

„A családi szűrőnap az önkormányzat és a szakorvosi rendelőintézet összefogásával jött létre. Mindkét szervezőnél nagyon sokan dolgoztak és még dolgoznak jelenleg is azon, hogy ezen a napon elégedett páciensek távozzanak intézetünkből. Mindenkinek köszönetet szeretnénk mondani az áldozatos munkájáért” – hangzottak az ügyvezető elismerő szavai.

„A rendelkezésünkre álló adatok alapján azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett a tendencia mellett, ami a hétköznapjainkban is jelen van. Az előjegyzettek között mindig vannak, akik lemondják az időpontjukat – ez természetes, hiszen bármi történhet, köszönjük a visszajelzéseket -, viszont mintegy 15 százalék azoknak az aránya, akik nem jönnek el, és ezt sajnos nem is jelzik.

Gondoljunk csak bele kicsit, jelenleg is milyen gyorsan teltek be a helyeink… Meglátásom szerint nagyobb felelősség várható el mindenkitől, hiszen „csak” egy e-mailben kellett volna jelezni a távolmaradását. Ennek elmulasztása miatt olyanok estek el az egészségügyi szűrés lehetőségétől -máskor a szakorvosi vizsgálattól -, akik szívesen eljöttek volna” – tájékoztatott Wolfort Tiborné, a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet ügyvezetője.

Fontos az egészséges táplálkozás, a rendszeres sportolás és a szűrővizsgálat

A szűrőnap egyik résztvevője Fenesi Hajnalka volt, aki banki alkalmazottként ülőmunkát végez, ezért (is) rendszeresen sportol, nagy figyelmet fordít az egészséges táplálkozásra, saját főztjét fogyasztja. Mint fogalmazott: azért tartja fontosnak a szűrést, mert ilyenkor kiderülhet bármilyen rejtett betegség. Ő rendszeresen jár szűrővizsgálatokra, mert az ismeretségi körében van olyan, akinek ilyen alkalommal derült ki a daganatos betegsége és még időben tudták kezelni.

„A szűrőnap mindenképpen nagyon jó kezdeményezés a város részéről, és úgy látom, hogy sokan igénybe is veszik, ezt pozitívnak tartom” – szögezte le Fenesi Hajnalka.

Betlehem Zoltán feleségével, Gyurkó Annával és Zselyke kislányukkal jött el a szűrővizsgálatra, akikkel ugyancsak a szűrőbusznál beszélgettem.

A Betlehem család

„Mindenkinek van már egy-két olyan apró kis problémája, amire kíváncsi. Például én most a bőrömön található kis foltokról szeretném megtudni, hogy mik azok, azért jöttünk el” – kezdi a beszélgetést Betlehem Zoltán, akitől megtudom, nagyon sokat sportolnak, aznap már túl voltak egy órás fitnesz edzésen, és este is mennek Nagy Amarilla edzésére.

A szülői példamutatás jelentősége

„Szeretnénk azt, hogy kislányunk, Zselyke is lássa, milyen fontosak a szűrővizsgálatok, hogy tudjuk, milyen állapotban van a testünk és fel tudjunk készülni arra, ha valami orvoslásra szorul. Ezért is nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk ezt a hétvégén rendezett szűrést, mert a hétköznapokban nincs mindig arra idő, hogy ezekre a kisebb problémákra odafigyeljünk, akkor legalább így hétvégén időt szakítunk rá” – emelte ki a feleség, Gyurkó Anna.

Kovács Béla feleségével, Kovács Janics Eszterrel, Kristóf fiával és egy kis „pocaklakóval” jött el a szűrésre.

Kovács Béla érdeklődésemre elárulta, ő szorgalmazta, hogy jöjjenek el a családi szűrésre, mert úgy gondolja, ezt évente meg kell tenni az egészségért, és a gyermekre is jobban oda kell figyelni

Kovács Béla és családja

„A második gyermekünk a pocakomban van” – simogatja meg a hasát a fiatal édesanya, aki hozzátette: úgyhogy már csak ezért is érdemes volt ezt az ingyenes alkalmat kihasználni. Inspiráló volt az ingyenesség, meg az is, hogy jó időpontban van a hétvégén. Nem kell várakozni, kaptunk egy jó időpontot, ezt is előre egyeztettük, úgyhogy elégedettek vagyunk – mondta Kovács Janics Eszter.

Kérdésre válaszolva a fiatal családfő, Kovács Béla elmondta, másfél éve költöztek Dunakeszire Budapestről. Nagyon élhető városnak tartják Dunakeszit, van kerékpárút, vonzó a Duna-part, az egészségügyi ellátással elégedettek, ám azt hiányolja, hogy ilyen nagyvárosnak nincs kórháza.  

Kovács Béla: Nagyon élhető városnak tartjuk Dunakeszit

A szűrőbuszokon – melyek rendszeresen járják az országot – személyesen is érdeklődtünk tapasztalataikról.

Megtudtuk: az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezésében megvalósuló Helybe visszük a szűrővizsgálatokat programban a mostani, dunakeszi helyszínen a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKI) együttműködésével kardiovaszkuláris szűrés vehető igénybe a szűrőbuszon.

A szakemberek elmondták, hogy egész napra vannak regisztrált pácienseik, a vizsgálatok befejezéséig folyamatosan jönnek egymás után az emberek. A GOKI-ból most egy szakorvos, rezidens és három szakdolgozó vesz részt a szűrésben. A másik szűrőbuszon a Dél-pesti Centrumkórház dolgozói végeztek melanómaszűrést és gégerákszűrést.

Beszélgetésünk végén Wolfort Tiborné – aki készségesen végigkísért a vizsgálatok helyszíneire – elmondta, hogy a március 23-ai szenior szűrőnapra a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatának telefonszámán már lehet jelentkezni.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...