fejlesztés

Verőce hét év alatt 2,3 milliárd forint pályázati támogatást nyert

Ünnepélyes keretek között adták át a nappali ellátást biztosító Idősek Klubja új épületrészét.

Verőcén 12-es főút mellett, az Árpád úton látható egy patinás, tornyos épület, melyet minden arra járó megcsodál. Az utóbbi 9 évben folyamatosan újult meg az 1870-ben épült, akkor nyaralóként használt épület, amely a község lakosait először kultúrházként, majd könyvtárként, később moziként szolgálta ki. Itt kapott most helyet a verőcei Idősek Klubja, melyet ünnepélyes keretek között adtak át május 24-én. Az új épületrészben tágas nappalit, közösségi teret, étkezőt, akadálymentes mosdókat és konyhát alakítottak ki. A település 217 millió forint pályázati támogatást nyert a fejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében.

A Himnusz elhangzása után Grauszmann György polgármester köszöntötte a megjelenteket az Idősek Klubja átadó ünnepségén, többek között dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselőt, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát. Szerenka Tibort, Pest Vármegye Közgyűlésének alelnökét, Tóthné Szöllősi Szilvia intézményvezetőt, a Zoller-86 Kft. képviselőjét, a tervezőket, Verőce háziorvosát, dr. Cserni Istvánt, a projektmenedzsereket a helyi egyházak képviselőit és természetesen az Idősek Klubjának jelenlévő tagjait.

A polgármester bevezetőjében az épületet mutatta be. Mint mondta: ez az impozáns építmény Nógrádverőce úgynevezett „mágnás során” az Árpád úton épült. A XIX. század végén neobarokk tornyaival, egyedi ablakdíszeivel, kétszárnyú hintóbejárós kapujával a falu ékessége lett. Az 1870-es években épült nyaraló az Erzsébetlak nevet kapta. Tulajdonosa Edvi Illés Aladár gépészmérnök volt, aki feleségével, Némethy Ella énekesnővel élt itt ebben a csodás környezetben. Válásuk után 1934-ben eladták. A Turáni Kör nevű társaság vásárolta meg Vass József akkori miniszter 20 ezer pengős támogatásával kultúrháznak azzal a kikötéssel, hogy ha az egyesület feloszlik, az épület a község ingyenes tulajdonába kerül.

”A miniszterek már akkor is támogatták a közösségi életet. 1950-től mozi, 1969-től könyvtár is működött, pontosan itt, ahol vagyunk. A mozi bezárását követően a ’90-es években az épület állapota folyamatosan romlott. Kilenc évvel ezelőtt képviselőtársaimmal elhatároztuk, hogy megmentjük és a Dunakanyar egyik legszebb közösségi terét hozzuk létre benne” – emelte ki Grauszmann György.

A felújítás kezdete óta 9 év telt el, most tartanak a harmadik ütemnél. Az elsőt önerőből, önkormányzati forrásból finanszírozták, a másodikat a Magyar Falu Programból. A mostani ütem 217 millió forintból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében valósult meg. Ebből az összegből jutott eszközökre, bútorokra és két új autóra is. Napelemeket, hőszivattyúkat telepítettek, a legmodernebb technológiát használták az építkezés során.

„Ez a fejlődés nincs, ha nem merünk nagyot álmodni, és ha a kezdetektől fogva nem áll mellénk dr. Rétvári Bence képviselő úr és Pest Vármegye Önkormányzata. Köszönjük nekik. Köszönet jár a képviselő-testületnek, hogy támogatják a faluközpont megújulását, a tervezőknek, a Zoller-86 Kft.-nek a határidőre végzett jó minőségű kivitelezési munkáért. Tóthné Szőllősi Szilviának, aki frissen kinevezett intézményvezetőként nagy feladatot kapott az eszközbeszerzés és a költözés terén. Köszönet illeti meg Bethlen Sárát, aki hosszú évekig vezette a klubot. Köszönet az időseinknek, akikért dolgozhattunk, és akik újra életet hoznak e csodás falak közé. Használják és élvezzék ezt a minden igényt kielégítő közösségi teret és a jó társaságban eltöltött idő minden pillanatát” – hallottuk a polgármestertől – aki ezután a jövőt vázolta fel. Elmondta, még hátra van a régi moziterem felújítása, ahová bowling pályát, biliárdasztalt terveznek, hogy a fiatalok és a közép korosztály is jól érezze magát a településen.

Dr. Rétvári Bence köszöntőjében kiemelte a felújított épület külső és belső szépségét, melyet bizonyára mindenki észrevesz, aki arra jár, hiszen ékessége Verőcének. Örömmel nyugtázta, hogy Verőcére nagyon sokan és szívesen költöznek, mert itt jó gyermeket nevelni, de ha valaki az idősek nappali klubjába látogat, látja, hogy nemcsak gyermekekkel, fiatalon érdemes idejönni, hanem az időseknek is itt Verőcén érdemes a mindennapjaikat tölteni.

„Éppen ezért fontos, hogy feléjük mindig kimutassuk a tiszteletünket, többek között abban is, hogy a második ütemben az ő új nappali közösségi otthonuk, második otthonuk tud létrejönni, és itt tudják az időt tölteni. Nagyon örülök, hogy ezt szimbolikusan is így tudjuk megtenni. A kormány számára is fontos ez, ezért építettük vissza a 13. havi nyugdíjat. Ezért volt az, hogy amikor 3,5-4 százalék fölött volt a gazdasági növekedés, akkor nyugdíjprémiumot is fizetett a kormány” – mondta dr. Rétvári Bence, aki hozzátette: „Fontos, hogy megbecsüljük az időseket, mert a mi gyerekeink is akkor fognak minket megbecsülni.”

Az országgyűlési képviselő részletes számvetést készített az elmúlt hét évben Verőcén történt fejlesztésekről, felújításokról, amelyeket pályázat úján nyert az önkormányzat, a református és a katolikus egyház. A legutóbbi fejlesztés, az Idősek Klubjának kialakítása 217 millió forintból valósult meg. A fejlődés nem áll meg, hamarosan elkészül 183 millió turisztikai támogatásból a vízi színpad felújítása. Összességében hét esztendő alatt Verőce 2 milliárd 313 millió forint pályázati támogatásban részesült – állapította meg az országgyűlési képviselő.

Az idősek ellátásáról Tóthné Szöllősi Szilvia a verőcei Idősek Klubjának új vezetője beszélt, aki örömét fejezte ki, hogy ilyen gyönyörű körülmények között, modern, de családias épületben tudják majd eltölteni a klubéletüket. Buzdította a jelenlévő nyugdíjasokat, hogy minél többen vegyenek részt a programokon, vagy csak jöjjenek be hozzájuk egy jó beszélgetésre. Az intézményvezető kiemelte: emelkedett a klub befogadó képessége, 30 fő ellátását tudják biztosítani ebből 5 demenciában szenvedő idős embert is el tudnak látni, nekik külön foglalkoztató helyiség és megfelelő személyi feltételek állnak a rendelkezésükre.

Az épületrészt megáldották a verőcei egyházak képviselői: Böttger Antal református lelkipásztor, Fejérdy Áron katolikus plébános és Pomázi Barnabás, a Nyitott Kapu Baptista Gyülekezet lelkipásztora. Az megnyitó ünnepség végén tartalmas és színvonalas irodalmi, zenés, táncos műsort élvezhettek az ünneplő verőcei polgárok.

(B. Szentmártoni)
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...