Belföld

Önerő nélküli, sok milliós támogatás napelemekre és kapcsolódó energetikai korszerűsítésre!

A napokban zárult a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázati felhívás társadalmi véleményezése, és a pályázati felhívás rövidesen meg is fog jelenni (a cikk írásának időpontjában még csak a felhívás tervezete elérhető).

Könnyű megjósolni, hogy sok-sok évre visszamenőleg erre a pályázatra lesz a legnagyobb érdeklődés, mivel 100%-os(!) támogatást nyújt, tehát önerőre sincs szükség ahhoz, hogy valaki akár 11,6 millió forintot kaphasson. Csak magánszemélyek pályázhatnak (cégek nem). A pályázatra az egész országból lehet pályázni, megyénként eltérő keretösszegből igényelhető támogatás. Pest megyében 4 ütemben (2021. december 6., majd a következő 3 évben mindig március elején) lehet majd pályázni. Ezek a beadási szakaszok a következő kerettel fognak rendelkezni: 13.1, 5.2, 5.2, 2.6 milliárd forint.

A pályázaton 3 témakörben lehet majd pályázni:

1. Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése (max. bruttó 2.896 millió forint támogatás kapható) vagy

2. Az 1. pontban leírtak mellett még nyílászáró csere, villamosenergia-tároló beépítése, a meglevő fűtési rendszer elektrifikálása az alábbi két lehetőség szerint:

2a. vízbázisú házközponti fűtési rendszerrel nem rendelkező ingatlan esetén: infrapanelekkel és/vagy fűtőpanelekkel , vagy

2b. vízbázisú házközponti fűtési rendszerrel rendelkező ingatlan esetén (a meglévő rendszer kiváltása érdekében): hőszivattyú  alkalmazásával.

A fenti három lehetőség közül csak az egyik választható. Az 1., 2a., és 2b. esetekben 2.896, 9.368, 11.559 millió forint vissza nem térítendő támogatás kapható. A fejlesztendő ingatlanok köre korlátozva van lakóházakra, de a megfogalmazás még pontosításra kerülhet, hiszen sok esetben „kivett beépített terület” vagy más megnevezés is szerepelhet egy családi ház tulajdoni lapján.

A pályázat elsősorban az alacsony jövedelmű háztartások támogatását célozza meg. Ennek ellenére jelenleg az erre vonatkozó előírás még nem feltétlen elégíti ki ezt a célkitűzést, mivel a jelenlegi tervezet szerint akkor lehet pályázni, ha a közös háztartásban élők átlagos, bevallás szerinti jövedelme nem haladja meg az évi 4.85 millió forintot. Ha tehát például két szülő 7.2-7.2 milliót keres évente, azaz összesen 14.4 millió és van egy eltartott gyermekük, akkor pályázhatnak, mert az esetükben az egy főre eső éves jövedelem 4.8 millió forint.

A Forrás-Trend Kft. nem vállal lakossági pályázatokat, azonban önkéntes társadalmi felelősségvállalásként igyekszik hiteles információkkal ellátni azokat, akik pályázni szeretnének. Az érdeklődők a e-mail címen kérhetnek bővebb (ingyenes) tájékoztatást.

Dr. Horváth Viktor

Még szintén érdekelheti...