Kitekintő

Fejlődő falvak és megújuló iskolák

A Magyar Falu Program keretében az elmúlt egy hónap alatt immár három iskola újult meg – jelentette be Verebélyi Gábor Ákos, a Váci Tankerületi Központ igazgatója a kosdi Arany János Általános Iskolában, melynek teljesen megújult a tetőszerkezete, a régi azbesztcement palát modern borítású tetőre cserélték a 50 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően.

  • A letkési és a váchartyáni tornaterem felújítása után ezúttal a kosdi iskola életében nagy jelentőségű intézményi felújítás avatóján nem kevesebbről szólhatunk, hogy a faluban minden feltétel adott ahhoz, hogy helyben járjanak óvodába és iskolába a gyerekek. Mindez azt bizonyítja, hogy ma Magyarországon falun élni nem hátrány, hanem kifejezetten előny is lehet, hiszen a Magyar Falu Programban számos intézmény újulhatott meg – emelte ki a tankerület vezetője, aki szerint a kosdi iskola kívülről folyamatosan megújul, megszépül, amely belül mindig is igényes volt az intézményvezetőjének és a tantestület tagjainak köszönhetően. 
Verebélyi Gábor Ákos, a Váci Tankerületi Központ vezetője

Verebélyi Gábor Ákos bejelentette: a kormány támogatásának köszönhetően a tankerület számos intézményében kicserélték a nyílászárókat, szigetelték az épületeket, elvégezték a zavartalan működést segítő karbantartási munkákat az elmúlt időszakban.

Dr. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője beszédében azt hangsúlyozta, hogy Kosdon minden intézmény megvan – korszerű egészségház, védőnőszolgálat, orvosi rendelő, iskola -, amely biztosítja a kulturált élet feltételeit.

Dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő
  • A Magyar Falu Programnak köszönhetően tovább fejlődött a település, ahol ugyanolyan jó élni, mint egy városban. De ez a megállapítás igaz Letkésre, Váchartyánra, Vácdukára vagy Sződligetre is, ahol például a jövő hónapban adjuk át az állami forrásból kibővített iskolát. Az összefogás és az emberi leleményesség szép példája, hogy 50 millió forint állami támogatásból megújult az iskola teteje, megszépült a külseje – hangzottak az országgyűlési képviselő elismerő mondatai, aki hozzátette, hogy az elmúlt időszakban Kosdon 800 millió forintnyi fejlesztés valósult meg.
    – De nemcsak Kosdon van fejlődés, hiszen az elmúlt időszakban 32 új tanterem és 23 új tanuszoda épült, ami jelentős fejlesztés. Nem hagyjuk, hogy még egyszer veszélybe kerüljenek a kistelepülések Magyarországon, mint a rendszerváltás előtt, de sajnos később is bőségesen volt rá példa – mondta Rétvári Bence. 
Kurdi Ferenc, Kosd polgármestere

Kurdi Ferenc polgármester elmondta, hogy az iskola 1982 óta működik, amely állami támogatásból és a helyi közösség összefogásával épült fel. Mint fogalmazott, az összefogás napjainkban is jellemző, hiszen az épület az önkormányzat tulajdonában van, míg az iskolát a Váci Tankerületi Központ működteti.
– Meggyőződésem, hogy az önkormányzat és a tankerület is igényesen látja el a ráháruló feladatokat – jelentette ki Kurdi Ferenc.

A polgármester felidézte, hogy 2017-ben, amikor az iskola külső szigetelésének, az energetikai felújításnak az átadója volt, már akkor fontos célként tűzték ki az intézmény tetőfelújítását, amely a kosdiak örömére mára valóság lett.
– Most nagyon jó ránézni az épületre, megújult, megszépült. A felújításnak köszönhetően megszűntek a beázások, az azbesztcement palatetőt modern, környezetbarát tetőre cseréltük. Bízom benne, hogy örömmel járnak ide az iskolába a gyerekek, amely reményeink szerint több generációt is kiszolgál a jövőben – hangzottak a településvezető optimista szavai.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

A tanulók rövid műsorral ünnepelték iskolájuk felújítását
A tankerület vezetője és a két politikus az igazgató asszonnyal együtt avatta fel az iskola megújult tetőszerkezetét

Még szintén érdekelheti...