Kitekintő

Hargitai delegáció látogatása a sződligeti Korsók Házában

Államalapításunk ünnepe alkalmából Szabó István, Pest Megye Önkormányzata Közgyűlése elnökének meghívására testvérmegyénk, a székelyföldi Hargita megye küldöttsége számos rendezvényen vett részt, melynek tagjai – többek között – ellátogattak Sződligetre, ahol megtekintették a közel ezer különleges alkotást bemutató Korsók Házát.

A jeles vendégeket az európai hírű gyűjtemény tulajdonosa, Szemere István köszöntötte, és mutatta be a szebbnél szebb és egyedi alkotásokat az Erdélyből érkezett vendégeknek.

A delegáció tagjai voltak: Kolcsár Béla, Gyergyószárhely Kulturális és Művészeti Központ igazgatója, Elekes Gyula tűzzománcművész, akit államalapításunk ünnepén a magyar kulturális és innovációs miniszter Bessenyei György-díjjal tüntetett ki, és Bartalis Izabella, a Hargita megyei Hagyományőrzési Forrás Központ igazgatója Székelyudvarhelyről.
A delegációt Kisfaludi Aranka, a Pest Megyei Értéktár referense, Szabó István elnök közvetlen munkatársa kísérte.

A küldöttség tagjai megcsodálták a páratlan gyűjteményt, és meghatóan szép bejegyzést tettek a Korsók Háza (www.korsokhaza.hu) emlékkönyvébe, majd folytatták szoros programjukat.

Hargita Megye Tanácsa és Pest Megye Önkormányzata évtizedek óta tartó jó kapcsolatának erősítése jegyében Hévizgyörkön együtt ünnepelték az államalapítást. Az itt átadásra kerülő Szent Korona építményt Elekes Gyula tűzzománcművész nyitotta meg. Ugyancsak itt nyitotta meg Gyergyószék értékeit bemutató kiállítását Kocsár Béla igazgató, valamint a Székelyföld és Udvarhelyszék történelmét és hagyományait ismertető dokumentumokat Bartalis Izabella igazgató asszony.

Programjuk zárásaként részt vettek Sződligeten, az immár harmadik alkalommal Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója által szervezett operagálán, melyet az eső ellenére több százan hallgattak meg a római katolikus templomban.

Korábban itt írtunk a Korsók Házáról:

Még szintén érdekelheti...