Dunakeszi

Kasza János: a lakótelep szívében létjogosultsága van a piacnak

Szombat délelőtt hamar megtelt a hétvégi bevásárlókkal a Barátság úton az új parkolóban nyitott kis piac, melyen a kistermelők a hónap minden második és negyedik szombatján a legfrissebb termékekkel, zöldséggel, házi tojással, különleges sajtféleségekkel, a kertben termett gyümölccsel, ízletes kolbásszal, füstölt áruval várják a vásárlókat, de megtalálható a kínálatban a díjnyertes bor mellett a savanyúságok és a magvak sokfélesége is. A lakótelep szíve igazi közösségi térré vált a kis piac megnyitásával.

A ragyogó napsütésben pompázó kis piacon a termékek és a vásárlók színes kavalkádjában sikerült rátalálnom Kovács Zsuzsára, a helyi termelői piac szervezőjére, aki a repülőtér peremén indította el az országos hírű kis piacot, aki szerint a Barátság úton havi két alkalommal kinyitó kis piacot is óriási örömmel fogadták az ott élő emberek.

– A repülőtéri piacon árusító termelői csoportunk tagjai nagyon örülnek az újabb lehetőségnek, akik többsége – bár szombatonként más településeken kínálják termékeiket – megoldotta, hogy az itt élőket is ki tudja szolgálni. Nagyon nagy igény van a lakótelepen élők körében egy bő választékot felvonultató piacra – ismertette a lakosság legfrissebb reakciót Kovács Zsuzsa.
– Ez azt is jelentheti, hogy akár heti rendszerességgel működő piacra is lenne igény?
– A visszajelzések alapján elképzelhetőnek tartom, de ez további szervezést igényel az önkormányzat és részünkről egyaránt. Egyelőre úgy beszéltük meg Dióssi Csaba polgármester úrral, hogy havonta kétszer tudunk jönni. Nagy örömmel jövünk, az itt lakók elképesztő szeretetben részesítenek minket. Tényleg kézzelfogható volt az a várakozás, ahogyan bizakodtak a kispiac megnyitásában. Jönnek és beszélgetünk, úgyhogy nagyon jól érezzük magunkat.

– Az árusítás környezeti és műszaki feltételei megfelelnek az önök számára?
– Mindenki a saját asztalát vagy pavilonját hozza, és így meg lehet oldani, áthidalhatóak a nehézségek. Amire igazán szükségünk lenne, az egy mosdó, amit a vásárlók is kerestek, de a termelőknek is igazán jó lenne, hiszen reggel hét órakor elkezdünk kipakolni, és itt vagyunk kora délutánig. Szerintem ez mindenkinek hasznos lenne. Ráadásul biztosítaná a kézmosás lehetőségét is, ugyanis, ha valamit szeretnének helyben elfogyasztani a vásárlók, meg tudnák mosni a kezüket. Bízom benne, hogy hamarosan rendelkezésünkre áll a villany is, amire télen és nyáron is nagy szükségünk van a termékeink megóvása érdekében.

– Gondolom erről is tárgyaltak az önkormányzattal, ebben is segíti a piac zavartalan működését?
– Igen, nagyon nyitottak, úgyhogy türelemmel várunk.
– Milyen a termékek árszínvonala a többi piachoz viszonyítva?
– Ezt nagyon nehéz megmondani, mert a termelőket pontosan ugyanúgy érinti az a gazdasági hatás, amiben mindannyian vagyunk. Az áremelkedéstől próbálunk mindenkit megóvni, de elkerülhetetlen. Én is látom, hogy náluk is módosulnak az árak. Tagjainknak a termék előállításához ugyanúgy gázt és villanyt kell használniuk, az üzemanyagról nem is beszélve, hiszen van, aki Érdről vagy még messzebbről szállítja a termékét Dunakeszire, aminek költsége van. Ezzel együtt én úgy látom, hogy nálunk sokkal kisebb mértékben nőttek az árak, mint az élelmiszer- vagy az áruházláncoknál tapasztalható. Minden jel arra utal, hogy a lakosság részéről nagyon nagy igény van egy kulturált, jó minőségű, friss termékeket kínáló piacra a lakótelepen is. Negyvenfős termelői csapatunkkal igyekszünk megfelelni az elvárásoknak – fogalmazott Kovács Zsuzsa.

Kovács Zsuzsa és Mucsi Sándorné

A kis piacot szervező mondatait erősítette meg Mucsi Sándorné, aki lánya révén jó ismerője Kovács Zsuzsának.
– Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy Zsuzsáék megnyitják a kis piacot a lakótelepen. Nem nagyon kellett kampányolni, gyorsan terjedt a híre, mindenhol örömmel fogadták. Óriási volt a lelkesedés! Köszönjük!
Háziasszonyként milyennek látja a piac kínálatát, áruválasztékát?
– Én jónak tartom. Biztos vagyok benne, hogy folyamatosan bővül majd, hiszen a termelőknek is meg kell ismerniük a vásárlók igényeit is. Egy szóval, jó!

Kasza János: a lakótelep szívében létjogosultsága van a piacnak

A vásárlók közül már messziről kiemelkedett szálfa termetével az egykori kiváló NB I-es labdarúgó, Kasza János, akit régi ismerősként arról kérdeztem: Mi a véleménye az új piacról?  
– Itt lakunk a szomszédban, a lakóparkban, szinte házhoz jött a kis piac, amit már nagyon vártunk. Korábban is jártunk a régi piacra, amely már régen nem tölti be a funkcióját. A környezetéről nem is beszélve! Remélem, hogy az önkormányzat törekvései sikerre vezetnek, és ki tudják vásárolni a szükséges területet. A lakótelep szívében létjogosultsága van a piacnak. Egy kulturált, a városhoz méltó, a lakosság igényeit kiszolgáló piacot szeretnénk mindannyian. Nagyon sokan élnek a lakótelepen, akik nem tudnak eljárni a repülőtéri, egyébként kiváló piacra. Őket itt helyben kell kiszolgálni!
Mi a véleménye a választékról, az árakról?
– Őszinte legyek? Most csak azért jöttem ki, hogy vásároljak, az árakat nem is néztem, mert annyira örülök, hogy végre a lakótelepen is megnyílt a kis piac. Mint mondtam, ennek létjogosultsága van itt, több ezren vártunk rá…

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...