Kultúra

Álom és valóság – Bach Szilvia és a váci Váradi Iván Attila kiállítása Budapesten

Álom és valóság címmel nyílt július 10-én az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár Csányi5 kiállítótermében (1077 Budapest, Csányi utca 5.) Bach Szilvia és a váci Váradi Iván Attila közös kiállítása.

Váradi Iván Attila, a váci Földváry Károly Általános Iskola korábbi – jelenleg nyugalmazott – igazgatója, volt önkormányzati képviselő munkáit Vácon és Budapesten már több alkalommal láthatta a közönség. Fontosabb kiállításai: váci Katona Lajos Városi Könyvtár, Aranytíz Kultúrház Budapest, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény Galériája Budapest.

Váradi Iván Attila a kiállítás tájékoztatójában szüleire két idézettel emlékezik meg:

„Az ember azért született, hogy embertársának hasznára kegyen.” Leon Battista Alberti (1404-1472) olasz építész.

A másik idézet Federick Waters Watts (1800-1870) angol festőtől származik:

„Az én szándékom nem annyira az volt, hogy olyan képeket fessek, amelyek kellemesen hatnak a szemre, hanem hogy nagy gondolatokat fejezzenek ki, amelyek megragadják a képzeletet és a szívet és lángra lobbantják az emberek jobb és nemesebb érzéseit. Sőt, úgy képzelem, hogy a jövőben a művészet úgy fog beszélni, mint magas színvonalú költészet, azon az ünnepélyes és fenséges nyelven, amelyen a héber próféták szólottak a zsidó néphez, nemes lelkületet követelve, a legélesebben elítélve az egyes ember vétkeit és mély meggyőződéssel visszatartva az erkölcs és a kötelesség elleni vétkektől.”

A festészet mellett megjelentek különböző kiadványai és cikkei is. Kiadványok: Táborozási zsebkönyv cserkészeknek, Művészeti Alkotások munkafüzete, Vác zsidó emlékei. Cikkek: Az Izrael Múzeum, Székely Éva olimpiai bajnokra emlékezve, Fényes Adolf halálának 75. évfordulójára, Az elsodort ország festője. Fenyő György (1904-1987), Feszl Frigyes (1821-1884). A Vigadó építésze a zsinagógáknak is mestere volt, Danse Macabre – A holokauszt művészete.

Váradi Iván Attila munkáit az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban augusztus 11-ig tekinthetik meg az érdeklődők hétfő-kedd-szerda-csütörtökön 14-18 óráig, pénteken 10-14 óráig.

Kép: Váradi Iván Attila – A szegedi zsinagóga – 2022 akvarell, papír 24×32.5 cm

Még szintén érdekelheti...