Kultúra

Az ezredik látogató is megcsodálta a sződligeti Korsók Háza különleges gyűjteményét

A Pest Vármegyei Értékek közé tartozó sződligeti Korsók Házába július 22-én érkezett egy érdeklődő csapat a felvidéki Jólészről, Sződliget testvértelepüléséről. Közöttük volt a Korsók háza 1000. látogatója, akinek személyére sorsolást követően derült fény. A szerencsés nyertes látogató egy névre szóló oklevelet és egy söröskorsót kapott. A kis létszámú küldöttséget Tóth István, a Sződligetiek Baráti Köre elnöke is üdvözölte.

„A képzőművészet és a történelem iránti rajongás csodálatos szimbóluma az a közel ezer fedeleskorsó-gyűjtemény, melynek láttán csak a legnagyobb elismeréssel lehet megszólalni, amikor a sződligeti Korsók Háza világhírű kincsestárában körbekalauzol maga a tulajdonos, Szemere István. A különleges fedeles korsókon megtalálható például a történelem legjelesebb személyiségeinek arcképe és egy-egy örökérvényű mondata is, mint John Fitzgerald Kennedy elnöké: ’Ne azt kérdezd, hogy mit tehet a haza érted, azt kérdezd, hogy te mit tehetsz a hazáért.” 

Az Európában is szinte egyedülállóan impozáns gyűjteményt a szakirodalom Németországtól kezdve egészen az Amerikai Egyesült Államokig mindenhol nagyra értékeli. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Nemzetközi Korsógyűjtő Egyesület negyedévente megjelenő amerikai Prosit című szakmagazinja több oldalon mutatta be a sződligeti Korsók Háza rendkívül gazdag választékát” – írtuk tavaly a Dunakanyar Régióban bemutatva az egyedülálló gyűjteményt és tulajdonosát. Nem sokkal később, idén tavasszal pedig arról az örömteli hírről tájékoztathattuk olvasóinkat, hogy a Pest Vármegyei Értéktár Bizottság döntése alapján a sződligeti Korsók Háza gyűjteményét felvették a Pest Megyei Értéktárba.

A nyertes Zagiba Mátyás részére Szemere István a Korsók Háza tulajdonosa átadja az oklevelet és a korsót

A rendkívül gazdag gyűjtemény megtekintése és Szemere István – színes történetekkel átszőtt – ismertetője különleges kulturális élménnyel ajándékozza meg a látogatót.

Tóth István, a Sződligetiek Baráti Köre elnöke köszönti a látogatókat

Ezt élhették át a felvidéki vendégek is, akiket a helyi Demény Katalin mellett elkísért Ványi Lászlóné, a váci Cházár András EGYMI intézményvezetője, Jólész díszpolgára is. Mint az közismert, a Váczi Királyi Magyar Siketnéma Intézet 1802. augusztus 15-én nyitotta meg kapuit, az országban elsőként azzal a céllal, hogy megmutassa: “mily nagy áldás a siketnémára nézve a tanítás, nevelés.” A jólészi Cházár András ügyvéd volt az, aki 1799. óta munkálkodott az első siketnéma intézet létrehozásán. Az iskola alapítványokból tartotta fenn magát. A ma is működő épületet 1902 júliusában adták át.

A jólészi látogatók és vendéglátóik

Múltunk és jelenünk, kultúránk és értékeink ezer szállal kötik össze a magyarságot!

V. I.
Fotó: Szemere István gyűjteményéből

Szemere Istvánt és gyűjteményét itt mutattuk be:

Még szintén érdekelheti...