ünnep

Rétvári Bence: a szabadság és a függetlenség soha nem lehet alku tárgya

 – A szabadság és a függetlenség soha nem lehet alku tárgya; minden nemzedéknek ki kell vívnia, meg kell védenie Magyarország függetlenségét és szabadságát – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Pest vármegyei Rádon tartott megemlékezésen.

Bár forradalmainkat leverték, mégis azok lettek a győztesek, akiket legyőztek, hiszen rájuk emlékezik, őket ünnepeli az ország – közölte a térség KDNP-s országgyűlési képviselője.

    A nemzet szabadságáért, függetlenségéért minden nehézség ellenére szükséges és morálisan helyénvaló küzdeni – mondta.

    A ma generációja szerencsésebb, mert csak megvédenie kell a függetlenséget és a szabadságot, de ezt a küzdelmet megspórolni senki nem tudja – közölte Rétvári Bence.

    Az államtitkár szerint a függetlenséget a maga teljességében kell elérni és a maga teljességében kell megvédeni.

    A szabadság nem azt jelenti, hogy Magyarország megválaszthatja, hogy ki a gazdája, kihez igazodik. A szabadság nem a birodalomválasztás szabadsága, hanem függetlenség, szuverenitás, az, hogy a magyarok maguk döntenek saját dolgaikról. És nem abból választhatnak, hogy más döntéseit milyen mértékben hajtják végre, hogyan igazodnak hozzá, hanem „csak és kizárólag a magunk szemszögéből, a magunk érdekéből, a magyarság, a 15 milliós magyar nemzet érdekében hozzuk meg a döntéseinket” – mondta.

A község országgyűlési képviselője beszédében kiemelte: az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója óta Rádon is a hősökhöz méltó emlékműnél fejezhetik ki tiszteletüket a szabadságunkért életüket áldozó forradalmárokra emlékezve.

A forradalmat vérbefojtó hatalom kegyetlen brutalitására utalva megemlékezett azokról a bátor fiatal hősökről – 15 éves Szeles Erika, a 24 éves Tóth Ilona, a 13 éves Mislei Emese, a fiatal Mansfeld Péter -, akiket kivégeztek vagy a forradalom áldozataként hunytak el.  

Rétvári Bence köszönetét és elismerését fejezte ki a helyi általános iskola diákjainak és tanáraiknak, akik szívet melengető ünnepi műsorral emlékeztek meg ’56 hős mártírjairól, a forradalom és szabadságharc kiemelkedő harcosairól.

A méltóságteljes ünnepi megemlékezés koszorúzással és a Szózat közös eléneklésével zárult.

Az ünnepség után Rétvári Bence 56 – az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit feldolgozó – könyvet adott át Lieszkovszki Gábor polgármesternek, a rádi általános iskola tanulóinak.

Forrás: MTI/Dunakanyar Régió

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...