gasztronómia

Óriási siker volt az I. Gödi kolbásztusa fesztivál

A város egyik ékessége a Duna-parti Feneketlen tó és környezete, amely az évek során számos nagy sikerű kulturális rendezvény és ünnepség helyszíne volt, ahol ma óriási sikerrel rendezték meg az I. Gödi kolbásztusa fesztivált! Több ezren élvezték a 22 versengő csapat helyben készített finomságait, a fellépő művészek műsorát.

Már messziről érezni lehetett a csábító illatokat, melyek valósággal vonzották a vendégeket a sátrakhoz, melyben jó hangulatú, szorgos kezű hölgyek és urak darálták a húst, egyéni ízlés szerint fűszerezték a sütnivaló kolbászt.

Az egymás mellett sorakozó sátrak egyikében Pőcze Norbert és barátai – a Gasztronauták – csapata kínálta az ínycsiklandozó finomságot.


– Nagyon örülünk, hogy az önkormányzat megszervezte a kolbásztusát, amely jól érzékelhetően összehozza a gödi lakosokat. Mi is nagyon jól érezzük magunkat, jó a buli – mondta lelkesen Norbert, aki kérdésünkre elárulta, hogy a 20 kg húsból – a hagyományos fűszerezést alkalmazva – „békebeli” kolbászt készítettek. – A csapatunk egy baráti társaság, húsz éve járunk össze. Ott vagyunk a városi szüreti felvonuláson, de a főzőversenyeken is. Mindannyian örülünk az önkormányzat kezdeményezésének, reméljük, hogy a mai rendezvény megalapozta a jövő évi folytatást. Mi ott leszünk! – jelentette ki a Gasztronauták csapat tagja.

A beszélgetés közben kiderült, hogy Pőcze Norbert otthoni fogyasztásra minden évben készít kolbászt és szalámit.

A közeli sátorban is egy vidám csapat serénykedett, melynek „szóvivője”,  Gunglné Mayer Csilla volt, aki elmondta, hogy ez egy „nagycsalád”, egy utcában élnek, sőt gyakran együtt járnak futni is.
– Túlzás nélkül mondhatom, hogy mi egy igazi közösség vagyunk. Ezért is örülünk, hogy a polgármester úrék megszervezték ezt az igazán közösségi rendezvényt, a kolbásztusát – mondta a jó kedélyű hölgy, aki a csapattársaival együtt nagyon szeretné, ha jövőre is megszervezné ezt a húsos fesztivált az önkormányzat.

Gyorsan kiderült, hogy ők is készítenek kolbászt a család számára, hiszen nagyszüleinél évente több alkalommal is volt disznótor. – Ez családi hagyomány, mint ahogy az is, hogy felvidéki ízesítéssel, sok fokhagymával készítjük a kolbászt. Felvidékről származunk, ápoljuk, tovább visszük a nagyszüleinktől, szüleinktől örökölt étkezési kultúrát, hagyományt.

A gödiek gyűrűjében találkoztam Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel, Göd országgyűlési képviselőjével, aki kérdésünkre megosztotta velünk a legfrissebb tapasztalatait: – Mindent elárul a versengő csapatok, a vendégek örömteli jó hangulata, akik láthatóan nagyon jól érzik magukat. Ez azt is bizonyítja, hogy nagyon nagy szükség volt már egy ilyen rendezvényre Gödön. Dunakeszin és Fóton is láttunk ilyet, de itt, Gödön még nem. Megmondom őszintén, az ötlet felmerülésekor nem tudtam, hogy sikeres lesz-e ez a rendezvény. Ma már látom, és nagyon örülök neki, hogy ennyire népszerű az emberek körében. Jól érzékelhető, hogy a gödiek is igénylik a közösségteremtő rendezvényeket. Egy ilyen program kiváló alkalmat kínál arra, hogy az emberek kötetlen formában beszélgessenek, megismerjék egymást. Nagyon jól sikerült a kolbásztusa, gratulálok a polgármester úrnak és a szervező csapatnak.

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy jóérzéssel látja, hogy a tavaly májusi választás óta hónapról hónapra jobb lett Göd közhangulata, egyre többen vesznek részt a közösségi és kulturális rendezvényeken.

Az egykori alvóváros ma már pezsgő város

– Az egykori alvóváros kezd átalakulni pezsgő várossá, ahol a polgárok helyben szórakozhatnak, igényes rendezvényeken vehetnek részt, nem kell a szomszédos településekre vagy a fővárosba utazni egy-egy kulturális élményért. Örömmel tapasztalom, hogy Göd is egy igazi közösséggé tudott válni. Most már olyan rendezvényei vannak Gödnek, ami igazán közösségteremtő. Nagyon nagy hiány volt ez eddig, és örülök, hogy ez megvalósulhatott. Göd kezdi „megtalálni” egykori önmagát, a régmúltból ismert polgári arculatát – fogalmazott a város országgyűlési képviselője.

Sok ismerős arcot lehetett látni, többen is ellátogattak a rendezvényre Vácról, a szomszédos Dunakesziről, de találkoztunk fótiakkal is.

– Nagy örömmel jöttem az I. Gödi kolbásztusa fesztiválra – mondta Imre Zsolt, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, aki nem titkolta véleményét: – Nem tagadom, nagy meglepetéssel tapasztalom, hogy milyen sikeres ez a rendezvény. Úgy látom, hogy eltalálta a polgármester úr a gödiek ízlését. Több csapat tagjaival beszélgettem, akik egyértelműen pozitívan nyilatkoztak a programról, a szervezésről. Két kolbászt is megkóstoltam, mindegyik nagyon ízlett, de szerintem ezzel így vannak a gödiek is. Kiváló a rendezvény, melynek óriási sikere van a vendégek körében is. Többen mondták, hogy igazi közösségi program, amely nagyon is kedvükre való – emelte ki Imre Zsolt, aki úgy látja, hogy szinte minden településen az ilyen és ehhez hasonló hagyományteremtő, közösségépítő rendezvényt szerveznek a lakosság nagy örömére. – Kiváló a rendezvény, gratulálok a polgármester úrnak az ötletért és a fesztivál megvalósításért. Mindenki mosolyog, mindenki jól érzi magát, én is nagyon örülök, hogy itt lehetek – mondta Imre Zsolt.

Göd egyik legismertebb vállalkozója, Gusztos Gábor és csapata is indult a kolbásztusa gasztronómiai versenyen, akiről egyébiránt közismert, hogy gyakran készít kolbászt házi fogyasztásra is. – Igyekeztem a nagyszüleimtől örökölt ízesítést, fűszerezést alkalmazni az itt készített kolbászban is. Örülünk, hogy a csípős, fűszerekben gazdag kolbász elnyerte a fesztiválra kilátogatók ízlését. Mind elfogyott! – mondja elégedett mosollyal a hentes végzettséggel is rendelkező vállalkozó.

A város kulturális és közéletében is aktív szerepet vállaló Gusztos Gábor érdeklődésünkre határozottan jelentette ki: – Mindenki láthatja, hogy már az első kolbásztusa is óriási sikert aratott. Bízom benne, hogy lesz folytatása, mert igény van az ilyen gasztronómiai rendezvényre, amely az emberek sokaságát vonzza. Olyan régi ismerősöket látok itt a rendezvényen, akikkel évek óta nem találkoztam. Jól szervezett, remek rendezvény! Folytatni kell! – mondta.

Gödön ma még a kerítés is kolbászból van

A hatalmas forgatagban hosszas keresgélés után sikerült megtalálnom a város polgármesterét, aki éppen Juhász Attilával, az Újház Piramis Építőház Kft. tulajdonosával és barátjával értékelték a rendezvényt.
– Polgármester úr azt írta a Facebook-oldalán, hogy Gödön még a kerítés is kolbászból van – idézem Kammerer Zoltánnak a reggeli posztját.

– Ma tényleg kolbászból van a kerítés Gödön. Igyekeztünk megfelelni a jól ismert mondásnak. A kolbásztusa gasztrorendezvénnyel egy nagyon régi álom teljesült. Úgy éreztem, hogy ott kell folytatnunk, ahol tavaly év végén abbahagytuk. Sőt, rá kell tenni egy lapáttal! Már az év elején! Az volt a célunk, hogy városi közösségépítő eseményt szervezzünk, ahol mindenki jól érzi magát. Gasztrofesztivál soha nem volt nálunk, de a mai példa azt mutatja, hogy óriási igény van rá. A versengő csapatok és a közönség számára egyaránt óriási élményt jelent! A finomságok fogyasztása mellett jó hangulatú beszélgetésekkel töltik idejüket az emberek. Több ezren vagyunk itt, mindenki boldog, amihez hozzájárul a kedvező időjárás mellett a remek szórakoztató műsor is – mondja elégedetten a város polgármestere, aki szerint teljesen más atmoszférája van a mostani eseménynek, mint amilyen a legelső fesztiváluknak volt.

Az I. Gödi Kolbásztusa fesztiválon 22 csapat indult

– Minden csapat számára 20 kg húst biztosított az önkormányzat, emellett kenyeret, mustárt és savanyúságot is adtunk, mi biztosítottuk a sátrat is. Minden mást, ami a kolbász készítéséhez kell, azt a csapatok hozták – tájékoztatott Kammerer Zoltán, aki hozzátette: – A város gondoskodott a fellépő művészekről is, akik jól érzékelhetően remek hangulatot varázsoltak a hatalmas fedett sátorban, ahol sokan táncra is perdültek. A fellépők között volt Márió, Csocsesz, Kaczor Feri és az Irigy Hónaljmirigy.

A színes és vidám forgatagban valaki azt mondta: egyre inkább kezdenek egymásra találni a gödi emberek – osztom meg Kammerer Zoltánnal.

– Emlékszem rá, hogy gyerekkoromban jó tízezren laktunk Gödön. Mindenkit ismertem, mindenki köszönt mindenkinek. Ez sajnos az idő múlásával, Göd lélekszámának folyamatos növekedésével elsorvadt. Ma már 22-23 ezren élünk a városban. A sokak által is igényelt közösségépítést, kapcsolatteremtést jól szolgálja az ilyen jellegű fesztivál, melyen 4-5 ezer ember is megfordul. Itt ismerkedhetnek, beszélgethetnek egymással a gödi emberek, akik között akár barátságok is szövődhetnek. Ezért tartjuk fontosnak a fesztiválok, közösségi programok szervezését. Idén is lesznek még nagyobb és kisebb lélegzetű fesztiválok, városi ünnepségek, melyeken a fiatalok, a családok, de az idősebb, nyugdíjas korosztály tagjai is együtt ünnepelhetnek, szórakozhatnak – ismertette Kammerer Zoltán polgármester, aki örömét fejezte ki, hogy a gasztrofesztivál megrendezésével több ezer gödi polgárnak szereztek maradandó szép élményt.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...